Skip to main content

Uitgelicht

Apatiet                                                                                  

De naam is afgeleid van Grieks apatè ‘bedrog, misleiding, ik bedrieg’.  

 

 

Het werd vaak aangezien voor aquamarijn, vandaar de naam. Apatiet werd  aptiet_armband_gefaceteerd_4_mm.jpg
in 1786 gegeven door Abraham Gotlob Werner (1749 – 1817 een Duits  
mineraloog en geoloog) toen men erachter kwam dat het een apart  
mineraal was. Het is een mineraal dat in veel verschillende varianten kan  
voorkomen. De apatiet variëteiten behoren tot de gewoonste en de  
wijdverspreide van alle mineralen. 

 

 

 

 

De voornaamste varianten zijn fluor-apatiet(Ca5(PO4)3F), chloor-apatiet(Ca5(PO4)3Cl), hydroxy-apatiet (Ca5(PO4)3OH) en carbonaat-apatiet.  Verder bevat het doorgaans kleine hoeveelheden van metalen en overgangsmetalen, waaronder ijzer, mangaan, magnesium en uranium. Een vorm van apatiet (calciumfosfaat of hydroxylapatiet) is het belangrijkste bestanddeel van menselijke botten en tanden. Dierlijk beenweefsel bestaat voor 70% uit hydroxyapatiet.   
Apatiet is een belangrijke, industriële fosforbron, het wordt vaak verwerkt tot kunstmest voor de landbouw.  
Fosfor wordt uit de apatiet geïsoleerd en vervolgens gebruikt in legeringen, lucifers en bestrijdingsmiddelen. Zuivere fosfor is giftig maar in de vorm van fosfaat is het een onmisbaar element in alle levende organismen, naast het belang voor onze botten en tanden is fosfaat ook een essentieel bestanddeel van ATP (adenosine-tri-fosfaat) dat een belangrijke rol speelt bij onze stofwisseling. ATP speelt een cruciale rol bij alle cel activiteiten van planten en dieren: groeien (celdeling), samentrekken van spiercellen, spijsvertering, bloeien, zaadvorming, enz.  
Als groene planten zonne-energie gebruiken om suikers te kunnen vormen, is ATP onmisbaar. Om deze reden wordt fosfaat gebruikt in kunstmest. 

Geschiedenis 

Apatiet werd in het verleden vaak verwisseld met andere edelstenen. Tegenwoordig heeft apatiet een verzamelwaarde als edelsteen. Een van de grootste apatietkristallen van edelsteenkwaliteit is een groene steen van ruim 700 karaat uit Kenya.  

Ontstaan:  
Apatiet is een zogenaamde doorloper die primair, secundair en tertiair gevormd kan worden.  
Primair door liquid magmatische vorming(vloeibare magma), verschijnt de apatiet als fijnnaaldig mengsel van alle magmatische gesteenten, in het bijzonder in granieten, diorieten en hun pegmatieten. Ook als pneumatolytische vorming(vorming van mineralen onder invapatiet-doorboorde-hangers-druppel.jpgloed van oververhitte stoom en vluchtige stoffen die uit magma ontsnappen) is hij bekend, maar alleen in holle ruimtes van vulkanieten en in hydrothermale gangen (waar heet water doorheen stroomt waarin mineralen en andere elementen in zitten) vormen zich grote kristallen.  
Secundair treedt apatiet bij de vorming van sedimentair gesteente op in de vorm van afgerolde korrels (fosforiet). Hij wordt in deze vorm meestal uit fosfor van biologische herkomst gevormd.  
 
 

Tertiair ontstaat apatiet in bijna alle metamorfieten (glimmersteen, zwerfstenen), apatiet wordt in metamorfe magnetiet opslagstenen in grote hoeveelheden gevonden. 

De manier waarop gesteente en mineralen zich vormen, kunnen we gebruiken als vergelijking hoe wij op dit moment in het leven staan.  
 
Primair: magmatische vorming. Stenen kunnen bijvoorbeeld direct  
ontstaan vanuit magma(ondergronds) of lava(bovengronds) die afkoelt  
en onder een bepaalde druk gevormd worden. Dit wordt primair gesteente 
genoemd en staat voor oorsprong, het begin, de basis.  
 

Primair gesteente kan je vergelijken met de ontwikkeling van jezelf als  
mens, vanaf onze geboorte, vanuit de basis. Het gezin, de omstandigheden 
waarin je geboren bent. 
Je kunt meerdere talenten hebben, maar de ‘druk’; de omstandigheden  
bepalen of je er ook iets mee kunt doen. Is er ruimte om het te ontwikkelen?  
 
Secundair: gesteente ontstaat door verwering en afzetting. Dit gesteente is  
voortdurend onderweg geweest naar steeds andere plaatsen (afzettingsgesteente). De mineraal vormende elementen kunnen door verwering en oxidatie gedeeltelijk of geheel worden opgelost en vervolgens weer een verbinding aangaan met andere elementen. Zo ontstaat er een heel nieuw soort mineraal.  

Secundair gesteente kan je vergelijken met de menselijke verandering, groei, beweging, contact maken met anderen en daardoor veranderen. 

 
Tertiair: gesteente dat diep onder het aardoppervlak onder grote druk en hitte veranderd is in een totaal ander gesteente. 

Tertiair gesteente kan je vergelijken met de situatie waarin je merkt dat je zo niet meer verder kunt gaan.  Je staat stil en uiteindelijk wordt de druk zo groot dat je bepaalde zaken niet meer kunt uitstellen. Je moet gewoon veranderen om verder te kunnen. 

Affirmatie:  
“Ik ben een uniek wezen, samen met alle unieke wezens op deze aarde” 

Apatiet blauwviolet, wit, geel, groen.  Ca5[(F,Cl,OH)(PO4)3] + As, Fe, Mg, Mn, Pb, Si, Sr, V, Se, CO3, SO4, U Hardheid 5, (ondoorzichtig Brazilië/doorzichtig Madagaskar). 

Invloed op het lichamelijke: 
 

Hoofd. Bij hoesten en heesheid apatiet op het 5e chakra leggen of hanger dragen en regelmatig apatiet water drinken kan verlichting brengen. 
Bij slaapproblemen en inslaapproblemen kan een apatiet met een seleniet, in een zakje van natuurlijk materiaal helpen door dieper te slapen en bij het inslapen. Kan het snotteren verminderen.  

Longen. Bij verkoudheid: het longgebied voor en achter en de holtes insmeren met apatiet olie kan verlichting geven, ook op borsthoogte een hanger dragen. 

Hart en bloedvaten. Voor een betere voedingsopname en uitscheiden van afvalstoffen in het bloed, door het activeren van de bloedsomloop kan apatiet zijn bijdrage leveren. 

Organen. De eigenschappen van apatiet kunnen zorgen, op grond van zijn mineraalgehalte, dat de werking van de dunne darm wordt geoptimaliseerd en kan de doorbloeding van de darmen activeren. Zodat de voedingsstoffen worden verdeeld over de darmwand en beter hun weg vinden naar de juiste bestemming in het lichaam. 
Botten en spieren. Hydroxyl-apatiet, (kleur: kleurloos, wit, grijs, geel, geelgroen) vormt het belangrijkste bestanddeel van onze botten en tanden: botten bestaan voor ca. 50% uit hydroxyl-apatiet, tandbeen voor 80% en tandemail zelfs voor 97%!  
Lichamelijk kan apatiet de energiereserves mobiliseren en kan de aanmaak van nieuwe cellen voor het kraakbeen en de botten stimuleren. Bij rachitis, artrose, gewrichtsklachten en beenbreuken kan apatiet zijn bijdrage leveren. Ook kan het beendergestel en het totale spierstelsel met eventueel een stenenlegging, door de apatiet versterken en kan de samenwerking van het spierstelsel(motoriek) met het zenuwstelsel harmoniseren. Bij onrustige benen kan er apatiet olie gebruikt worden en kan er eventueel een hanger gedragen worden. Bij kalk tekort en bij artrose kan een stenen legging  en apatiet olie helpen. Bij botbreuken een calsiet en een apatiet samen op de plaats van de breuk bevestigen aan de buitenkant van het gips + 1 liter per dag apatiet/calsietwater drinken kan he herstel bevorderen. Bij gewrichtsproblemen met sporttape een apatiet en een bergkristal aan beide kanten van het gewricht plakken, kan verlichting brengen, dit kan ook in een stenenlegging gebruikt worden. En in het bijzonder bij een slijmbeursontsteking, 3 kleine bergkristal en 5 apatietkristallen met tape op de plaats plakken worden goede resultaten geboekt. Groeipijn bij kinderen kan verminderen door 1 x per week een glas apatiet water te geven. 3 weken in de maand en een week stoppen. Bij rachitis, vitamine D aanvullen, veel zonlicht, per dag 1 liter apatiet water drinken en een apatiet op de thymusklier dragen kan effect hebben. Bij R.S.I., met sporttape een steen plakken op de plaats kan helpen. 
Spijsvertering en stofwisseling. Door een betere doorbloeding van de darmvlokken kan er een betere voedingsopnamen verkregen worden en daarbij kan apatiet een actieve rol in spelen. De chemische functies die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering kunne door de samenstelling van de steen worden beïnvloed. Daardoor kunnen suikers, eiwitten en vetten beter worden verteerd, waardoor minder vetreserves worden opgeslagen. Bij de ziekte van Crohn kan een stenenlegging invloed hebben en deze legging kan ook gebruikt worden bij storingen van de spijsvertering. Voor het eten een glas apatiet water drinken en een apatiet op de huid dragen kan de vetverbranding positief beïnvloeden en kan zelfs bij mensen met een ondergewicht de eetlust opwekken. Dit kan heel harmoniserend werken zowel bij over gewicht al ondergewicht.  
Immuunsysteem. Kan een versterkend werken op het immuunsysteem. Heeft een gunstige werking op het ontdoen van onuitgenodigde parasieten in de ingewanden.  

In de grieptijd is het direct “apatiettijd”, apatiet hanger op de thymus dragen en 1 liter apatiet water drinken. Kan invloed hebben op griepachtige infecties. 
Huid. Voor de regeneratie van de cellen kan apatiet olie op de plekken worden gesmeerd. Door de directe opname van vele mineralen van de apatiet door de huid kan  snel een gevoel van tevredenheid en meer evenwicht worden ervaren. Dit resulteert in een groter zelfbewustzijn. 
 

Psyche:  

De chemische samenstelling wordt heel snel herkend door het lichaam en kan al snel een gevoel van evenwichtigheid en tevredenheid geven. Evenwicht in mentale processen, innerlijke wijsheid, zelfverzekerdheid, concentratie, contact met je hogere zelf, kan hier door motivatie geven. Hieruit kan ook een sterk zelfbewustzijn, meer doelbewustheid en het afleggen van remmingen, evenals een heldere uitspraak worden gecreëerd. Bij een star levenspatroon, gebaseerd op ervaringen kan een edelsteenlegging helpen. Kan rust geven bij een druk leven en malende gedachten, geeft openheid van geest.  

Apatiet heeft een stimulerende werking op het communicatievermogen en zelfexpressie. Apatiet kan u opener en levendiger maken en kan de behoefte aan afwisseling en avontuur bevorderen. Dan is er meer ruimte voor het creatieve en kan lusteloosheid tegen gaan. Als kogel heeft apatiet invloed op negatieve aardstralen (1 cm. Kogel = 10 m²  stralingsvrij). Bij overspannenheid, stress en nerveuze spanningen kan het dragen van een hanger en eventueel een edelsteenlegging een optie is. In een legging kan de energiereserves gemobiliseerd worden en zo het opgejaagd gevoel tegengaan. 

Chakra:  

Harmoniseert alle chakra's, purperblauwe apatiet wordt op de keelchakra tot en met de hartchakra gebruikt. Apatiet resoneert direct met onze energie en geeft het gevoel van warmte en evenwichtigheid. We ervaren tijdens de meditatie meer begrip voor de behoefte van onze medemens en lossen met behulp van apatiet ook makkelijk onze eigen problemen op. 

Sterrenbeeld: Waterman, weegschaal (blauwe), leeuw, schorpioen, ram (geel) 
 

Reinigen/ontladen: 1x per maand onder stromend water reinigen en ontladen. Armband/ketting 1 x per maand in hematiet verzorgingssteentjes ivm met garen en elastiek. 
Opladen: Apatiet kan goed in zon/daglicht liggen, maar laadt zich aanzienlijk beter op in een bergkristalgroep of -verzorgingssteentjes. (6 uur) 

 1. Kleur: wit, geel, groen, vuilgroen(tulliumiet)1, geelgroen (asparagoliet), blauwgroen (moroxiet), blauwviolet, donkerblauw, violet, roze, rood, bruinrood, soms ook meerkleurig steen is. Maar door de steen zorgvuldig te slijpen, komt de mooie kleur wel goed tot zijn recht. 
 1. Formule: Ca5[(F,Cl,OH)(PO4)3] + As, Mg, Mn, Pb, Si, Sr, V, Se, CO3, SO4.  
            Basisch fluor en chloorhoudend calciumfosfaat. 
 1. Mineraalgroep: fosfaten 
 1. Transparantie:  ondoorzichtig-Brazilië/doorzichtig-Madagaskar, doorschijnend, doorzichtig 
 1. Glans: glasglans, vetglans 
 1. Breuk: ruw, schelpvormig, bros 
 1. Hardheid: : 5 
 1. Streepkleur: wit tot geelachtig grijs 
 1. Bijzondere kenmerken: kattenoogeffect 
 1. Basislading: evenwicht, regeneratie, vernieuwing en vinden van je eigen pad.  
 1. Chakra: hartchakra, keelchakra, voorhoofdchakra. 
 1. Element: Vuur, Aarde 
 1. Astrologie: Boogschutter; Blauwe apatiet past bij Waterman en Weegschaal,  
                    de gele apatiet bij de Leeuw, Schorpioen en Ram. 
 1. Vindplaats: : Alaska, Australië, Birma, Bolivia, Brazilië, Californië (VS), Canada, Dauphiné/Frankrijk, Duitsland, Eifel, Finland, India, Italië, Kazachstan, Kenia, Kola (Rusland), Madagaskar, Maine (VS), Mexico, Montana(VS), Mozambique, Namibië, Noorwegen, Oeral, Oostenrijk, Pakistan, Portugal, South Dakota (VS), Spanje, Sri Lanka, Tadsjikistan, Tanzania, Tirol/Zwitserland, Zuid-Afrika, Zweden. 
 1. Imitaties: het is juist andersom, de apatiet wordt gebruikt voor topaas, saffier en beryl, de hardheid verraad dat het apatiet is.  

  

 1. Werking op het lichaam:  

Ter bevordering van  

Tegen 

Communicatie 

Angsten en fobieën 

Doelgerichtheid 

Apathie en lusteloosheid 

Eetlust opwekkend 

Artrose 

Energie en uithoudingsvermogen 

Botbreuken 

Geestelijke ontwikkeling (kinderen) 

Depressie en neerslachtigheid 

Goede doorbloeding 

Gewrichtsklachten  

Goed gebit 

Gewichtsproblemen  

Goede motoriek 

Griep 

Goede spijsvertering 

Hoesten 

Haargroei 

Kalktekort 

Heesheid 

Knieklachten  

Heling van kraakbeen, bot en pezen 

Minderwaardigheidscomplex 

Herstel na griep en verkoudheid 

Nervositeit (kinderen), nerveuze spanningen 

Herstel na operatie of ziekte 

Osteoporose 

Rustige geest 

Overgewicht 

Sterke botten 

Overspannenheid en stress 

Sterke spieren 

Parasieten 

Tevredenheid 

Peesschedeontsteking 

Zelfbewustheid 

Piekeren  

 

Rachitis 

 

RSI 

 

Slijmbeursontsteking 

 

Starheid  

 

Stotteren 

 

Uitputting 

 
Apatiet kan de wilskracht en doelgerichtheid activeren. 

 
► door hem regelmatig op het voorhoofdschakra te leggen, kan deze steen  je voorhoofdschakra activeren en kunnen je paranormale vermogens groeien.  

 
► door hem op het keelchakra te leggen, Kan deze steen je helpen om goed te formuleren, regelmatig opleggen tegen stotteren en spraakgebreken kan ook helpen. 

 
► bij last van futloosheid, apathie, neerslachtigheid door seizoensinvloeden kan de apatiet bijdragen dat je weer plezier in het leven kan krijgen.  

 
► door apatiet regelmatig op het hart te leggen, kan het rust brengen en kan acceptatie van de situatie zoals die is bevorderen. 

 
► apatiet regelmatig op de zonnevlecht leggen kan helpen om geestelijke problemen te absorberen en op natuurlijke wijze af te laten voeren “heel wat op je lever hebben”, “het ligt hem zwaar op de maag” en dergelijke overdrachtelijk bedoelde uitdrukkingen worden wellicht verlicht met apatiet. 

 
► in een kring van apatiet zitten, heeft invloed op klachten aan huid, haar, botten, pezen en gewrichten. 

 
► als bol Is het mogelijk dat apatiet aardstralen kan neutraliseren 
 

Index leggingen 

 1. Standaard of basislegging  
 1. Artrose 
 1. Energiereserves mobiliseren 
 1. Minderwaardigheidscomplex, Zelfbewustzijn 
 1. Pubertijd en pré-pubertijd, extreme beleving 
 1. Spierstelsel versterken 
 1. Star levenspatroon, op basis van ervaringen 
       (inbouwen bij een andere leggingen)  
 1. Stress en nerveuze spanningen 
 1. Ziekte van Crohn 
 1. Immuunsysteem versterken 
 1. Verzamelkaart